Skip to main content

News in:  BM | TH | CN

Published: 08 September 2022

Jospun Jaya Adalah Pengguna Scania NTG ADR Yang Pertama Daripada Ramai Lagi Pengguna Beroperasi di Sarawak

Scania Malaysia menyerahkan Scania New Truck Generation (NTG) P410 A6x2NA ADR yang pertama di Sarawak kepada Jospun Jaya Sdn Bhd (Jospun Jaya) di bengkel Scania di Bintulu dan akan turut disokong oleh bengkel di Kuching. NTG spesifikasi ADR ini disertakan dengan Kontrak Repair & Maintenance (R&M); Fleet Management System (FMS) Control 10; Scania Assistance 24/7 dan disokong oleh Scania Hire Purchase. Kunci trak diserahkan kepada Madang Jok, Pengarah Jospun Jaya Sdn Bhd. 

Scania NTG P410A6X2NA dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan ADR. Dilengkapi dengan Electronic Braking System (EBS) dan Anti-Lock Braking System (ABS) Scania yang berteknologi maju, NTG ini juga dilengkapi dengan Scania Retarder dalam memastikan keselamatan untuk penghantaran kargo cecair mudah terbakar (Flammable Liquid). Pemandu yang ditetapkan dengan tiga sandaran adalah sangat terlatih dalam pensijilan ADR yang selari dengan ciri keselamatan yang ditawarkan oleh Scania NTG. Sekiranya berlaku kecemasan, beg udara stereng memberikan keselamatan tambahan kepada pemandu. Speed Limiter di NTG juga akan memastikan pematuhan had laju dan keselamatan tambahan kepada pengguna jalan raya lain di lebuh raya. 

Casis memenuhi keperluan untuk jenis kenderaan FL. Peralatan berikut disertakan: pengehad kelajuan, penutup haba pada sistem ekzos, kawalan pada panel instrumen dan perlindungan lampu belakang dan sistem elektrik ADR berpenebat. Terdapat juga butang buka dan tutup elektrik untuk suis induk bateri pada panel instrumen dan pada casis, dengan fungsi keselamatan terbina dalam supaya butang tidak boleh tersilap tekan. Dua langkah diperlukan untuk mengaktifkan fungsi ini dan akan memberhentikan arus ke seluruh kenderaan, kecuali sistem penggera. 

Reka bentuk yang lebih baik daripada generasi sebelumnya menjadikan NTG lebih mesra pemandu dengan tempat duduk boleh laras yang sangat selesa yang berdekatan dengan pintu; papan pemuka ergonomik dengan kawalan yang mudah digunakan dan cermin depan yang lebih besar dengan pandangan lanjutan membolehkan penglihatan yang lebih jelas dari setiap sudut untuk pemandu. Semua ini menjadikannya lebih mudah untuk mereka beroperasi dalam persekitaran yang selesa dan selamat. 

Direka dan direka bentuk untuk memberikan kecekapan bahan api yang lebih baik dan pelepasan CO2 yang lebih rendah, ia dilengkapi dengan rangkaian kuasa termaju dan penyelesaian aerodinamik yang memberikan penjimatan bahan api sehingga 3%. Mod Ekonomi yang telah ditetapkan secara lalai, yang disertakan dengan Opticruise menjimatkan lebih banyak bahan api. 

Perkhidmatan Kontrak dan Kewangan Scania memberi jaminan kepada Jospun Jaya penyelesaian logistik yang komprehensif untuk ketenangan fikiran sepenuhnya. Keuntungan boleh direalisasikan serta-merta dengan kos bulanan tetap dan boleh diramal. Jospun Jaya juga akan mengambil kesempatan daripada Fleet Management System Control 10 yang menyampaikan lebih banyak maklumat dan pandangan dalam menyokong prestasi kenderaan dan pemandu. Daripada keperluan teras seperti kedudukan masa nyata NTG ADR, melalui prestasi kenderaan, laporan alam sekitar, perancangan perkhidmatan dan pelaporan kecacatan sehinggalah kepada penilaian pemandu yang akan membantunya mengenal pasti potensi peningkatan penggunaan kenderaan dengan cepat. 

Sebagai permulaan, latihan pengenalan kenderaan yang diberikan oleh jurulatih Scania semasa penghantaran membuatkan pemandu berdedikasi menjadi lebih pantas dan memastikan mereka membiasakan diri dengan kawalan yang memastikan masa beroperasi maksimum dari awal operasinya. 

“Keselamatan tetap dan akan sentiasa menjadi keutamaan kami terhadap pelanggan kami. Mendapatkan kontrak terbaru ini untuk mengangkut bahan berbahaya memerlukan trak yang akan memastikan operasi kami selamat dan menghasilkan penghantaran muatan yang selamat untuk pelanggan kami. Meskipun, pemandu kami yang berdedikasi dilatih secara mandatori oleh pelanggan kami, pihak kami gembira kerana Scania juga memberikan latihan khusus untuk membiasakan diri dalam mendapatkan yang terbaik daripada NTG ADR untuk pemandu kami,” tegas Madang Jok. 

Ditubuhkan di Miri pada tahun 1991, Jospun Jaya diasaskan oleh Jok Ding dan anak perempuannya, Roselyn Jok yang kini merupakan Pengarah Urusan. Perniagaan utama Jospun adalah pengangkutan produk berasaskan bahan api seperti diesel dan beroperasi dari Miri (HQ), dengan cawangan di Bintulu dan Sibu.

“Menjadi yang pertama melabur dalam Scania NTG ADR di Sarawak, menunjukkan langkah bijak pihak kepimpinan. Trak Scania ADR kami kini digunakan secara meluas di Malaysia dan trak Scania ADR Jospun Jaya kini akan menjadi penanda aras keperluan standard keselamatan untuk pengangkutan barangan berbahaya di Sarawak. Kami percaya, ini merangsangkan peluang Jospun Jaya dalam mencapai kejayaan jangka panjang dalam perniagaan mereka,” kata Heba El Tarifi, Pengarah Urusan, Scania Asia Tenggara.